このページの本文へ移動

ここから本文

トピックパス
トップページ > 組織から探す > 国際課 > access・0703_language

平成26年 (2014年) 9月 17日

国際課

ACCESS  March 2007

A Bimonthly Newsletter for International Residents of Yamaguchi Prefecture


feature1 feature2 YIEA sister-cities Q&A

Japanese Corner : Eating


Basic Words:

Meal---食事(しょくじ)---shokuji

Cooking---料理(りょうり)---ryouri

Breakfast---朝ご飯(あさごはん)---asagohan

Lunch---昼ご飯(ひるごはん)---hirugohan

Dinner---晩ご飯(ばんごはん)---bangohan

Chopsticks---箸(はし)---hashi

Eating out---外食(がいしょく)---gaishoku

Restaurant---レストラン---resutoran

Nutrition---栄養(えいよう)---eiyou

Diet---ダイエット---daietto

Allergy*---アレルギー---arerugii *

Delicious---おいしい/うまい---oishii / umai (informal)

*(for more info, see Oct/Nov 2006 issue article on food safety)


Popular Dishes and Cuisines:

Japanese dishes:

Cuisines:

寿司(すし)sushi

和食(わしょく)washoku

天ぷら(てんぷら)tempura

Japanese cuisine

うどん/そばudon / soba

洋食(ようしょく)youshoku

ラーメンramen

Western cuisine

しゃぶしゃぶ shabu-shabu

中華料理(ちゅうかりょうり)chuukaryuori

とんかつ tonkastu-pork cutlet

Chinese cuisine

唐揚げ(からあげ)kara-age

韓国料理(かんこくりょうり)kankokuryouri

fried chicken

Korean Cuisine

カレーライス karee raisu

インド料理(りょうり)

curry with rice

Indian Cuisine

オムライス omuraisu

エスニック料理(りょうり)

rice-filled omelette

”Ethnic”Food (Thai, Indonesian, Mexican...)

鍋物(なべもの)nabemono

quick stews made in an earthenware pot

塩焼き(しおやき)shioyaki - salted and broiled fish

茶碗蒸し(ちゃわんむし)chawanmushi - egg custard with fillings

しょうが焼き(しょうがやき)shougayaki - thin-sliced pork cooked in ginger sauce

お好み焼き(おこのみやき)okonomiyaki - pan-fried batter with vegetable, meat fillings



Food Vocab

Apple

Orange

Banana

Grapes

Strawberries

Peach

Lemon

りんご

オレンジ

バナナ

ぶどう

いちご

レモン

ringo

orenji

banana

budou

ichigo

momo

remon

-

Persimmon

Grapefruit

Mikan

Mango

Melon

Fruit

グレープフルーツ

みかん

マンゴー

メロン

果物

kaki

gureepufuruutsu

mikan

mango

meron

kudamono

-

Cabbage

Chinese Cabbage

Tomato

Potato

Sweet potato

Carrot

キャベツ

白菜

トマト

じゃがいも

サツマイモ

にんじん

Kyabetsu

hakusai

tomato

jagaimo

satsumaimo

ninjin

-

Onion

Leek

Bell pepper

Mushrooms

Spinach

Vegetable

玉ねぎ

ネギ

パプリカ

きのこ

ほうれん草

野菜

tamanegi

negi

papurika

kinoko

hourensou

yasai

-

Tofu

Beans

Meat

Beef

Pork

Chicken

Fish

Egg

豆腐

牛肉

豚肉

鶏肉

Toufu

mame

niku

gyuuniku

butaniku

toriniku

sakana

tamago

-

Lamb / Mutton

Duck

Shrimp

Squid

Oyster

Ground Meat

ラム/ジンギスカン

海老

イカ

牡蠣

ひき肉

ramu / jingisukan

kamo

ebi

ika

kaki

hikiniku

-

Milk

Yogurt

Cheese

Butter

Cream

Soy Milk

牛乳

ヨーグルト

チーズ

バッター

クリーム

豆乳

gyuunyuu

yooguruto

chiizu

battaa

kuriimu

tounyuu

-

Rice*

Brown rice

Bread

Whole grain

Pasta

Noodles

米/ご飯

玄米

パン

全粒

パスタ

麺類

kome / gohan

genmai

pan

zenryuu

pasuta

menrui

-

Cooking oil

Olive Oil

Sesame Oil

Sugar

Vinegar

Salt

Pepper

サラダ油

オリーブオイル

ごま油

砂糖

こしょう

sarada-yu

oriibu oiru

goma-abura

satou

su

shio

koshou



*米 (kome) refers to uncooked rice, while ご飯 (gohan) refers to cooked white rice


Basic Phrases:

(said before eating): いただきます itadakimasu

(said after eating): ごちそうさま gochisousama


I’m hungry.

お腹がすいた。

Onaka ga suita.


I’m thirsty.

喉が渇いた。

Nodo ga kawaita.


I’m full.

お腹がいっぱいです。

Onaka ga ippai desu.


Would you like to join me for lunch/dinner?

食べに行きませんか。

Tabe ni ikimasen ka.


Are there any foods you can’t eat?

好き嫌いがありますか?

Sukikirai ga arimasu ka?


I can’t eat ~ .

~は食べられません。

~ wa taberaremasen.


I’m allergic to ~ .

~にアレルギーがあります。

~ ni arerugii ga arimasu.


Are you alright with spicy?

辛いのは大丈夫ですか?

Karai no wa daijoubu desu ka?


(said when very full): I have room for dessert. (lit. I have an extra stomach for dessert)

デザートは別腹です。

Dezaato wa betsu-bara desu.




feature1 feature2 YIEA sister-cities Q&A



お問い合わせ先

地域振興部

閉じる