このページの本文へ移動

ここから本文

トピックパス
トップページ > 組織から探す > 国際課 > access・1501_qanda

平成27年 (2015年) 3月 2日

国際課

ACCESS  December 2014 - January 2015

A Bimonthly Newsletter for International Residents of Yamaguchi Prefecture


top / Yamaguchi / Q&A / a taste of Yamaguchi

Q&A


焼き餅

Mochi


Kagami mochi?

Mochi-tsuki?

Mochi-maki?

What are all of these different mochi related words?



餅つき

Mochi is a Japanese rice cake, found commonly throughout Japan. It is traditionally made in a ceremony called mochi-tsuki. Glutinous rice is cooked and moved to a mortar, where two people will usually work together to pound the rice with mallets. While one person pounds, the other will turn and wet the mochi. After pounding, the rice forms a single sticky mass, which can then be separated into smaller pieces and formed into balls.



鏡餅

There are many ways to enjoy mochi other than the plain spherical form. Covering the mochi with things like red bean paste or kinako powder can add a different flavor, desserts with mochi are a common find. You’ll also see more mochi around than usual when New Year’s comes around. Kagami mochi, a decorational mochi with a small round mochi sitting on top of a larger one, and topped with a citrus fruit is sold in many stores. It is used to decorate houses until around January 11th when it is broken and eaten in the kagami biraki ceremony. Mochi is also a major ingredient in ozoni, a traditional New Year’s soup with mochi and vegetables.


餅まき

Another fun way to enjoy mochi is in mochi-maki. Traditionally an event to celebrate the building of a new house, mochi is thrown from the roof of partially completed houses. People from the neighborhood would gather for the mochi-maki and do their best to grab as many of the thrown mochi as they could. In Yamaguchi, people will still hold mochi-maki when building a new house, but it is also used as an ending for festivals and events.








鏡餅?餅つき?餅まき?これらの餅に関連したイベントはどのようなものでしょうか?


餅は日本でよく見られる食べ物です。伝統的な作り方は餅つきです。調理したもち米を、臼と杵を使って、二人が協力してつきます。1人が杵を使って餅をつき、もう一人がもちを回したり、濡らしたりします。餅がつきあがったら、小さくちぎって丸めます。


ふつうの丸い餅だけではなく、あんこやきな粉で味を変えたり、デザートに入れたり、色々な楽しみ方があります。そして年末になると、いつもより多くの餅を見ることができます。正月によく食べられる、お雑煮という、餅と野菜の汁料理に欠かせない材料でもあります。また、多くの店で、大きな丸い餅の上に小さな餅が重ねられ、その上にかんきつ類が置いてある鏡餅が並びます。鏡餅は1月11日ごろまで家に飾り、鏡開きで割って食べます。


餅まきという楽しみ方もあります。これは、伝統的に新しい家を建てるときに行われる行事です。近所の人々が集まり、建築中の家から投げられる餅を拾います。山口では、新しい家を建てるときにも餅まきをしますが、それ以外にも祭やイベントの締めくくりとしてよく行われます。



======================================

International Div.

Yamaguchi Pref. Government, Japan

TEL:083-933-2340

FAX:083-933-2358

E-mail:a12900@pref.yamaguchi.lg.jp

お問い合わせ先

国際課



お問い合わせ先

国際課

閉じる