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平成27年 (2015年) 3月 2日

国際課

ACCESS  December 2014 - January 2015

A Bimonthly Newsletter for International Residents of Yamaguchi Prefecture


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a taste of Yamaguchi


Kenchin-jiru – A Vegetable and Tofu Soup (Serves 4)


Onion……………………………80g

Daikon …………………………80

けんちん汁

Carrots…………………………60g

Satoimo(taro) ……………… 80g

Gobo (burdock root) ………40g

Konjac …………………………40g

Tofu ……………………………160g

Vegetable Oil…………………4 tsp

Dashi stock……………………3 cups

Salt………………………………1 tsp

Soy sauce………………………2 tsp


1. Cut the onion half vertically, and then in half again horizontally. Cut into 5mm pieces.

2. Cut the daikon and carrots into quarters and slice. Cut the satoimo into half circle slices. Cut the gobo into long thin slices.

3. Cut the konjac into rectangular slices and drain the water from the tofu.

4. Pour the vegetable oil into the pan and cook the onion, daikon, carrots and gobo. Add the konjac and satoimo and continue to cook.

5. Breaking the tofu and add it to the mix from step 4 and after frying lightly add the dashi stock. Boil until the ingredients are soft.

6. Season with salt and soy sauce.




けんちん汁 (4人分)


たまねぎ……………………………80g

だいこん……………………………80g

にんじん……………………………60g

さといも……………………………80g

ごぼう………………………………40g

こんにゃく…………………………40g

木綿豆腐……………………………160g

サラダ油……………………………小さじ4

だし汁………………………………3カップ

酒……………………………………大さじ2

塩……………………………………小さじ1弱

しょうゆ……………………………小さじ2


作り方

1.たまねぎは縦半分に切り、横半分にしてから5mmくらいに切る。

2.だいこん、にんじんはいちょう切り、さといもは半月切り、ごぼうはささがきにする。

3.こんにゃくは短冊切り、木綿豆腐は水切りしておく。

4.鍋にサラダ油を入れ、たまねぎ、だいこん、にんじん、ごぼうを炒め、さといも、こんにゃくを加え、さらに炒める。

5.4に木綿豆腐を崩しながら加え、軽く炒めたらだし汁を加え、具が柔らかくなるまで煮る。

6.塩・しょうゆで味をととのえる。




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TEL:083-933-2347

FAX:083-933-2358

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